Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Attica Bank, η Τράπεζα ενημερώθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη Thrivest Holding Ltd (συμφερόντων Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη) ότι υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία μεταξύ τους αναφορικά με τον εταιρικό μετασχηματισμό της Τράπεζας (συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα δι’ απορροφήσεως της Παγκρήτιας από την Attica Bank) και της περαιτέρω επένδυσης των μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης αυτής.
Η επένδυση στο νέο πιστωτικό ίδρυμα θα υποστηρίξει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της νέας τράπεζας και θα καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την υπαγωγή χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ».
Οι βασικοί όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:
Οι μέτοχοι θα παράσχουν στην Attica Bank έγγραφη δεσμευτική επιστολή κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που θα προκύψουν λόγω της υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».
Η επένδυση των μετόχων στο πιστωτικό ίδρυμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση και υπό τον όρο ολοκλήρωσης αυτής ανέρχεται σε ποσό 675,10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 475,10 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και 200 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο νέο πιστωτικό ίδρυμα, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων. Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών (αύξηση με- τοχικού κεφαλαίου και έκδοση warrants, από κοινού «Κεφαλαιακή Ενίσχυση»), το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%. Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest ενδέχεται να αυξηθεί, εφόσον επιλέξει κατά τη διακριτική της ευχέρεια να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 200 εκατ.
Πιο αναλυτικά:1) Η ΑΜΚ θα είναι ύψους 735 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 675,10 εκατ. ευρώ θα εισφερθεί με μετρητά, ενώ, παράλληλα, θα εκδοθούν και τίτλοι κτήσης μετοχών (warrants). Σε αυτή θα συμμετάσχουν τόσο το ΤΧΣ και ο e-ΕΦΚΑ, όσο και η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές. Οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στην προηγούμενη ΑΜΚ, εισφέροντας από 10 εκατ. ευρώ εκάστη, δήλωσαν πως θα απέχουν από τη νέα.2) Τα ποσά που θα εισφέρει ο κάθε μέτοχος έχουν ως εξής: 475 εκατ. ευρώ το ΤΧΣ, 48 εκατ. ευρώ ο e-ΕΦΚΑ, 12 εκατ. ευρώ το ΤΜΕΔΕ και 200 εκατ. ευρώ η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές.3) Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα κυμανθεί μεταξύ 51% και 58,5%, του ΤΧΣ από 35%-37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5%-40%.
Μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και της αύξησης συγχώνευσης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης, δεν θα μεταβληθεί η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό μελών Δ.Σ. και τον αριθμό των μελών που έκαστο μέρος δικαι- ούται να ορίζει ή να προτείνει προς εκλογή.
Οι μέτοχοι δεσμεύτηκαν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν σε έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υπέρ της υλοποίησης της συγχώνευσης και της αύξησης κεφαλαίου. Μετά τις εγκρίσεις, η τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα για την υπαγωγή της στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ» και για τη συγχώνευση.
Περαιτέρω, θα υλοποιήσει, κατά τον βαθμό που δύναται και την αφορούν, τις επιμέρους απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση της επένδυσης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Οι μέτοχοι δεσμεύτηκαν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν σε έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υπέρ της υλοποίησης της συγχώνευσης και της αύξησης κεφαλαίου. Μετά τις εγκρίσεις, η τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα για την υπαγωγή της στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ» και για τη συγχώνευση.
Περαιτέρω, θα υλοποιήσει, κατά τον βαθμό που δύναται και την αφορούν, τις επιμέρους απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση της επένδυσης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
- Από τα 735 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο ένα ομόλογο Tier2, ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028.
- Η ΑΜΚ δεν γίνεται μόνο για να καλυφθούν οι ζημιές, συνολικού ύψους πέριξ των 800 εκατ. ευρώ, από την ένταξη στον "Ηρακλή ΙΙΙ" "κόκκινων" δανείων, ύψους 3,68 δισ. ευρώ, των Attica Bank και Παγκρήτιας. "Είναι κεφάλαια και αναπτυξιακά και επενδυτικά για τη νέα τράπεζα. Είναι ο μοχλός ανάπτυξής της", σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.
- Η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου, εάν συνυπολογιστεί και η αποπληρωμή του ομολόγου, θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όμως, το Δημόσιο θα έχει όφελος ακόμη 44 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση.
- Η Thrivest που μέχρι σήμερα έχει επενδύσει 140 εκατ. ευρώ σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που καλείται να βάλει στην ΑΜΚ θα εισφέρει και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας (κατέχει το 43,8%). Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ δε, η Παγκρήτια Τράπεζα από άποψη ενεργητικού είναι μία τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με την Αττικής. Συγκεκριμένα, αυτό διαμορφώνεται στα 3,45 δισ. ευρώ έναντι 3,77 δισ. ευρώ της Attica Bank, με τις καταθέσεις να "αγγίζουν" τα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 3,15 δισ. ευρώ της Attica Bank.
Πηγές: naftemporiki.gr , capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου