Από διασταυρούμενα πυρά κατά κεντρικών κυβερνητικών επιλογών συνοδεύτηκε η χθεσινή κοινή παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Ο κ. Σαμαράς, που υπήρξε και ο αιχμηρότερος, χαρακτήρισε «ηχηρό χαστούκι» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κάνοντας λόγο για τη μικρότερη και πλέον φοβική Ν.Δ. όλων των εποχών. Παράλληλα άσκησε ευθεία κριτική σε επιλογές όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και οι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική. Με πολλές αναφορές στην Ευρώπη, αλλά «φωτογραφίζοντας» με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο και τις εξελίξεις στο εσωτερικό, ο κ. Καραμανλής μίλησε για αδυναμία των ηγεσιών να ακούσουν την «καμπάνα δυσφορίας» των πολιτών, ενώ σημείωσε πως είναι αδιανόητη η διολίσθηση επί εθνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά. «Δεν σχολιάζουμε πρώην πρωθυπουργούς», ανέφεραν πηγές στο Μαξίμου.
Πυρά Σαμαρά εφ’ όλης της ύλης
Κριτική σε σειρά επιλογών της κυβέρνησης άσκησε από το βήμα της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που ξεκίνησε την ομιλία του με τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για την Ε.Ε., η οποία όπως είπε «πρέπει να αποφασίσει αν θα σεβαστεί τις αξίες της ή θα αφεθεί στη δίνη της καταστροφικής ατζέντας που λέγεται πολιτική ορθότητα και ακραίος δικαιωματισμός».
Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, δεν άργησε να περάσει στο εσωτερικό μέτωπο, όπου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση ασκώντας προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό για σχεδόν όλη την γκάμα των θεμάτων, ξεκινώντας από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Διερωτήθηκα», είπε, «δημοσίως για τα εθνικά θέματα, “μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί;”. Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση. Φθάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τον γάμο, να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς, αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα». Και συνέχισε: «Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών, αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ, στα θεωρεία της Βουλής την ώρα που το ένα τρίτο των βουλευτών της παράταξής μας δεν το ψήφισε. Αφήστε και τα γλέντια που ακολούθησαν σε μπαρ αμέσως μετά». Και έκλεισε αυτό το κεφάλαιο λέγοντας πως «αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μη σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες, κύριοι;».
Εν συνεχεία, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «ένα ισχυρό χαστούκι», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συμμετέχει στην αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής «σε όφελος της επικοινωνίας και του TikTok». Τονίζοντας πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν «το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα, σε αριθμό ψήφων, στην ιστορία της παράταξης», κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δείχνει αδυναμία κατανόησης της κρισιμότητας των περιστάσεων». Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως το 41% ήταν αποτέλεσμα της δημιουργίας του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» ...
Aναφερόμενος στα εθνικά θέματα χαρακτήρισε την εικόνα της χώρας «αποκαρδιωτική», καθώς «τρώμε τη μια προσβολή, τη μια ταπείνωση μετά την άλλη, από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους… φίλους μας τους Τούρκους», καλώντας τον πρωθυπουργό «να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής: να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης» και «να ασκήσει βέτο στην Αλβανία, να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη συμφωνία των Πρεσπών και «να αναθεωρήσει πλήρως τη… φιλία με την Τουρκία».
O K. Καραμανλής περί ελιτισμού και Χάγης με Τουρκία
Χωρίς να απευθυνθεί ούτε μία φορά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αλλά «φωτογραφίζοντάς» τους σχεδόν σε όλη την ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου ανεβαίνοντας στο βήμα λίγο μετά τον Αντώνη Σαμαρά. «Παρατηρώντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις διαχρονικά είναι ολοφάνερο ότι προσεγγίζουμε με αυξανόμενη ταχύτητα μια κρίση εμπιστοσύνης, όπου οι αρχόμενοι δεν εμπιστεύονται τους άρχοντές τους, τη φιλοπατρία, την ακεραιότητα, την κοινωνική ενσυναίσθηση και ανθρωπιά των αρχόντων τους, και οι άρχοντες αδυνατούν να κατανοήσουν τους προβληματισμούς, τις αγωνίες, τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις των αρχομένων», είπε αρχικά, εστιάζοντας ακολούθως στη μεγάλη αποχή των πρόσφατων εκλογών...
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στην ομιλία του και σε ελιτίστικες συμπεριφορές και νοοτροπίες που απαξιώνουν τους πολίτες που διαμαρτύρονται. «Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν τη σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες», ανέφερε, καταγγέλλοντας πως «αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους» ...
Ο κ. Καραμανλής ήταν αυστηρός και για τα εθνικά θέματα. Αρχικά είπε πως πιστεύει ότι καμία κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως «είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμη και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων», καταλήγοντας πως «είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».
Με αφορμή τις τοποθετήσεις των κ. Καραμανλή και Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τοποθετήσεις πρώην πρωθυπουργών.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου