14 Ιουλίου 2024

Επίθεση κατά Τραμπ

Ανατριχιαστική είναι η σκηνή της επίθεσης με πυροβολισμούς από τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς κατά του τέως προέδρου και εκ νέου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο στην Πενσιλβάνια.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών απευθύνεται σε χιλιάδες υποστηρικτές του όταν ξαφνικά ακούγονται από μακριά πυροβολισμοί, με μια από τις σφαίρες να χτυπά τον τέως πρόεδρο στο αυτί.

Φορώντας λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι και στο κεφάλι του ένα καπελάκι με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Make America Great Again» ο Τραμπ καταφερόταν κατά της παράνομης μετανάστευσης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, στις 18:08 (τοπική ώρα, 01:08 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας). «Κοιτάξτε τι συμβαίνει …», έλεγε όταν τον διέκοψαν τέσσερις πυροβολισμοί.

Φωτογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης αιχμαλώτισε με τον φακό του την πορεία της σφαίρας πριν εκείνη τραυματίσει το δεξί αυτί του Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: The New York Times).

Ο Τραμπ έφερε το χέρι του στο δεξί αυτί του, την ώρα που α
κουγόταν η κραυγή «πέστε κάτω». Ακολούθησαν ένας πέμπτος και ένας έκτος πυροβολισμός. Ο πρώην πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από το πόντιουμ, ενώ μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν γύρω του για να τον καλύψουν.

Με αίματα στο πρόσωπο ο πρώην πρόεδρος ύψωσε τη γροθιά του και κάλεσε το πλήθος «να πολεμήσει» και, ενώ οι συγκεντρωμένοι τον επευφημούσαν, απομακρύνεται συνοδεία των υπαλλήλων ασφαλείας.

Μιλώντας ο Τράμπ μέσα από το ιδιωτικό του αεροπλάνο, στη διάρκεια της διαδρομής προς το Μιλγουόκι, όπου αναμένεται να μιλήσει σε συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, αναφέρθηκε και στη φωτογραφία που τον απεικονίζει να υψώνει τη γροθιά του και να λέει τρεις φορές τη λέξη «Fight» (πολεμήστε), την ώρα που οι πράκτορες προσπαθούσαν να τον κατεβάσουν από τη σκηνή και να τον βάλουν σε ένα θωρακισμένο SUV. «Πολλοί λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ. «Eχουν δίκιο, παρότι δεν πέθανα. Συνήθως πρέπει να έχεις πεθάνει για να έχεις μια εμβληματική φωτογραφία».

Λίγο αργότερα ο δράστης θα πέσει νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή των αρχών ασφαλείας, αλλά νεκρός είναι κι ένας από τους παριστάμενους, ενώ υπάρχουν και δύο ακόμη τραυματίες που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας. Ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου προς το παρόν δεν είναι γνωστά, χρησιμοποίησε, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ημιαυτόματο τουφέκι AR15. Η αμερικανική αστυνομία βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα ο οποίος επιχείρησε να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

Απεικόνιση των New York Times του χώρου όπου συνέβη η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτω δεξιά αναδεικνύεται η εξέδρα όπου μιλούσε ο τέως πρόεδρος, ακριβώς μπροστά του το σημείο όπου τραυματίστηκαν οπαδοί του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, πιο πάνω η οροφή κτιρίου όπου βρίσκονταν ελεύθεροι σκοπευτές της Ασφάλειας, και αριστερά ο χώρος από όπου πυροβόλησε ο δράστης (φωτ.: The New York Times).

Ο Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό στις 20:42, όταν έγραψε στο Truth Social «χτυπήθηκα από μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το δεξί μου αφτί». «Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα», πρόσθεσε.

Φαβορί στη μάχη για την προεδρία ο Τραμπ

Η ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ τον καθιστά ακλόνητο φαβορί στη μάχη για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στερεί από τους Δημοκρατικούς τη δυνατότητα, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, να καταφέρονται εναντίον του, υπενθυμίζοντας όλα όσα ο ίδιος έχει πει και κάνει για να υποκινήσει την πολιτική βία και να αναφέρονται στις καταδίκες του και τις ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη. Όλα εκείνα δηλαδή τα ζητήματα που αποτελούν αχίλλειο πτέρνα για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ιδίως στα μάτια των αναποφάσιστων. Γιατί η οποιαδήποτε κριτική ασκηθεί τις επόμενες μέρες ή και βδομάδες εναντίον του Τραμπ, εύκολα μπορεί να καταγγελθεί ότι νομιμοποιεί τη δολοφονική ενέργεια που επιχειρήθηκε σε βάρος του.

Άρα, μέρος των επιχειρημάτων του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον της πολιτικής προσωπικότητας του Τραμπ και της μισσαλόδοξης ρητορικής του προσώρας εξουδετερώνονται.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου