9 Ιουλίου 2024

Ενα σημαντικό βήμα για τον οικονομικό εγγραμματισμό στη χώρα μας

Από άρθρο Νίκου Ρώμπαπα* στην «Καθημερινή»: 
Υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές πολιτικής που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη χώρα μας. Το ζήτημα είναι βεβαίως να βρούμε ποιες είναι αυτές, και να τις κάνουμε σωστά. 

Μια τέτοια αλλαγή περιγράφει η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ότι από το σχολικό έτος 2025-26 θα διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου ένα επιπλέον μάθημα για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία και θα εμπλουτιστούν αντιστοίχως τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του οικονομικού εγγραμματισμού στη χώρα μας...

Μέχρι σήμερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα δεν διδάσκονται κάποιο αυτόνομο μάθημα οικονομικών παρά μόνο στην Γ΄ Λυκείου και μόνο όσοι και όσες έχουν επιλέξει τη σχετική κατεύθυνση. Οι βασικές οικονομικές αρχές διδάσκονται αποσπασματικά και χωρίς καμία συστηματικότητα στο πλαίσιο άλλων μαθημάτων όπως η Οικιακή Οικονομία και η Πολιτική Παιδεία και όλα εξαρτώνται από το φιλότιμο των εκπαιδευτικών.

Η απουσία των οικονομικών από το σχολείο έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. 
Πρώτα απ’ όλα στον μετέπειτα οικονομικό προγραμματισμό των μελλοντικών ενηλίκων. Αν τα παιδιά δεν μαθαίνουν στο σχολείο τι σημαίνει οικογενειακός προϋπολογισμός, τι συνεπάγεται ένα δάνειο και η χρήση μιας πιστωτικής κάρτας, ποια είναι η σημασία της εξοικονόμησης και της αποταμίευσης... Η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών μέσα στην κρίση, αλλά και το έλλειμμα επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτή την έλλειψη βασικών γνώσεων.

Δεύτερον, η άγνοια των βασικών οικονομικών εννοιών κάνει τους πολίτες εύκολα θύματα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού... Οπως απέδειξε ξανά με τον πιο ηχηρό τρόπο η μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αν κάποιος δεν έχει μάθει στο σχολείο τι είναι το δημόσιο χρέος και τι το έλλειμμα, τι είναι η ανάπτυξη και πώς σχετίζεται με το προσωπικό του εισόδημα αλλά και με τα δημόσια έσοδα και τις δυνατότητες για κοινωνική πολιτική, τότε εύκολα θα υποστηρίξει λύσεις που ακούγονται εύκολες αλλά στην πραγματικότητα είναι όχι μόνο εντελώς ανεφάρμοστες αλλά και επώδυνες, ιδίως μάλιστα για τους περισσότερο οικονομικώς αδυνάτους...

Τα οικονομικά πρέπει να μπουν και στο Γυμνάσιο αλλά και στο Δημοτικό, όπως άλλωστε είχε επισημάνει πέρυσι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην τελετή απονομής των βραβείων της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Και πρέπει να διδάσκονται με τρόπο ενδιαφέροντα για τα παιδιά, πράγμα άλλωστε εύκολο καθώς τα οικονομικά αφορούν με άμεσο τρόπο τη ζωή όλων μας. Δεν είναι ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων. Είναι ζήτημα ποιότητας ζωής για τους αυριανούς πολίτες και δυναμισμού της εθνικής μας οικονομίας. 

Με απλά λόγια: Από τις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον, η εισαγωγή των οικονομικών στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι ίσως αυτή με τη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη απόδοση!

*Ο κ. Νίκος Ρώμπαπας είναι ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου