18 Ιουλίου 2024

Ο Τζέι Ντι Βανς είναι αυτό που χρειάζεται το κίνημα MAGA του Τραμπ

Bloomberg-Opinion

Ο Τζέι Ντι Βανς κάποτε αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ "τον Χίτλερ της Αμερικής", παρομοιάζοντάς τον με "πολιτιστική ηρωίνη". 
Τη Δευτέρα, ο γερουσιαστής του Οχάιο ορίστηκε υποψήφιο ταίρι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια έξυπνη και υπολογισμένη επιλογή - ένα νεύμα προς τη βάση του Τραμπ. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο, η επιλογή του Βανς δείχνει ότι ο Τραμπ θέλει να κλειδώσει τους πιστούς του MAGA (σ.σ. κίνημα Make America Great Again - Κάντε την Αμερική Ξανά Σπουδαία) και να διασφαλίσει ότι θα προσέλθουν - ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει πιο μετριοπαθείς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Η ρητορική του Βανς είναι κατά καιρούς πιο σκληρή από εκείνη του Τραμπ και οι θέσεις του πιο ακραίες.

Στα 39 του χρόνια, ο Βανς είναι δεκαετίες νεότερος από τον 78χρονο Τραμπ (έχει τα μισά του χρόνια), καθιστώντας τον οξύθυμο γερουσιαστή έναν νέο και δυναμικό κληρονόμο του κινήματος MAGA - όποτε κι αν έρθει αυτή η ώρα. Η επιλογή του στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα στη χώρα ότι ο Τραμπ χτίζει ένα κίνημα που θα αναδιαμορφώσει το έθνος, όχι μόνο για μια θητεία, αλλά για το μέλλον.

Ο Βανς έχει απεριόριστη φιλοδοξία

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική σκέψη. Ο Βανς έχει απεριόριστη φιλοδοξία. Πολιτική εμπειρία; Όχι τόση πολλή. Είναι ένας νέος γερουσιαστής στο πρώτο του εκλογικό αξίωμα. Είναι αρκετά καιροσκόπος που αν κερδίσει, ο Τραμπ θα πρέπει να προσέχει τα νώτα του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Δεν υπήρχε χρόνος - και ελάχιστη διάθεση - για τον Βανς να προβάλει μια πιο στοχαστική εικόνα. Το Σάββατο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, ο Βανς ήταν ο μόνος υποψήφιος αντιπρόεδρος στη λίστα του πρώην προέδρου που έσπευσε να βγάλει το πιο σκληρό συμπέρασμα, κατηγορώντας την εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ρητορική που, όπως ισχυρίστηκε, "οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ".

Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό και, στην πραγματικότητα, ο δράστης που ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ήταν ένας 20χρονος εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος. 


Ο Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε για λίγο στην ενότητα αφού μια σφαίρα άγγιξε το αυτί του στη συγκέντρωση, φαίνεται ότι έχει ήδη παρεκκλίνει από αυτό το μονοπάτι, επιλέγοντας ένα υποψήφιο ταίρι που σπάνια προσεγγίζει την άλλη πλευρά, εκτός αν πρόκειται να της επιτεθεί. 
Η άνοδός του ήταν εντυπωσιακή, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Τραμπ.

Ο Βανς απέκτησε για πρώτη φορά φήμη με τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του, Hillbilly Elegy*, το 2016, το οποίο περιγράφει τις ρίζες του στα Απαλάχια και το αυξανόμενο ταξικό χάσμα της χώρας. Αναφέρεται, εν ολίγοις, στους "ξεχασμένους άνδρες και γυναίκες" που αναφέρει ο Τραμπ όταν είναι πολιτικά απαραίτητο. Αλλά ο Βανς έβλεπε τον Τραμπ διαφορετικά τότε. Αυτοπροσδιοριζόμενος ως Never-Trumper (σ.σ. Το κίνημα Never Trump είναι ένα μετριοπαθές συντηρητικό κίνημα που αντιτίθεται στον τραμπισμό και τον Τραμπ), ο Βανς έστρεψε την καυστική ρητορική του στον Τραμπ, αποκαλώντας τον "βλαβερό" και "καταδικαστέο". Κέρδισε περαιτέρω αναγνώριση - και μια θέση ως πολιτικός σχολιαστής - για τις ακραίες απόψεις του για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Σκίτσο του Matt Davies

Μια από τις πιο απότομες στροφές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία

Όλα αυτά σταμάτησαν περίπου το 2018, με μια από τις πιο απότομες στροφές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία. Σύντομα, ο Βανς είχε ενταχθεί στο κίνημα του MAGA με αποτέλεσμα να γίνει ακόλουθος του Τραμπ. Ο λόγος έγινε σύντομα σαφής. Ο Βανς χρειαζόταν την υποστήριξη του Τραμπ για να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία των ΗΠΑ - και μάλιστα επειγόντως. Ο Τραμπ, ο οποίος θεωρεί την ταπείνωση ως ιεροτελεστία εισόδου στον κύκλο του, έθεσε τον Βανς σε δοκιμασία. Σε μια συγκέντρωση του 2022, ο Τραμπ τον χλεύασε. "Ο Τζέι Ντι μου φιλάει τον κώλο, θέλει τόσο πολύ την υποστήριξή μου", είπε ο Τραμπ. Ο Βανς πήρε την υποστήριξη, ο Τραμπ πήρε την ικανοποίηση ότι ταπείνωσε τον Βανς. Και μια νέα σχέση δημιουργήθηκε.

Ο Βανς παρέμεινε από τότε αφοσιωμένος σύμμαχος. Όπως και ο Τραμπ, είναι φιλοϊσραηλινός και οι απόψεις του είναι κατά της Ουκρανίας. Έχει ασπαστεί τον προστατευτισμό του Τραμπ για τους δασμούς...

Ο Βανς έχει δείξει ότι είναι ευέλικτος και αναμφίβολα θα παραμείνει στενά συντονισμένος με τις μεταβαλλόμενες ιδιοτροπίες του Τραμπ, καθώς ψάχνει να βρει τι είναι πολιτικά πιο πρόσφορο...

Πηγή: capital.gr/bloomberg-view

Hillbilly Elegy: Η βαθιά Αμερική του Τραμπ στην ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Τζέι Ντι Βανς | LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου