5 Αυγούστου 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλη πτώση 6,3% στις 5.8.2024

Παγκόσμιο sell off - Ελεύθερη πτώση στις διεθνείς αγορές


Πανικός επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της απότομης στροφής του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, που «γονάτισε» κατ' αρχήν τις αγορές της Ασίας και στη συνέχεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η ελληνική αγορά παραδόθηκε πλήρως στο κύμα ρευστοποιήσεων που σάρωσε τις αγορές παγκοσμίως, παίρνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις (Ιαπωνία) διαστάσεις κραχ (με πτώση άνω του 10%).

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση 6,27%, θετικό όμως κρίνεται το ότι έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας στις 1.341,23 μονάδες, ενώ είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και τις 1.320,77 μονάδες (-7,70%). Αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι στη Λεωφόρο Αθηνών οι απώλειες ήταν αισθητά πιο διευρυμένες έναντι των ευρωπαϊκών αγορών με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει πτώση πέριξ του 3,2%. Στα αρνητικά της συνεδρίασης προστίθεται και η κατακόρυφη αύξηση του τζίρου 
στα 235,1 εκατ. ευρώ, επίπεδα που σπάνια πιάνει το ΧΑ.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της πτώσης με -7,56% στις 1.159,77 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 1.123,78 μον. με -10,43%), ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με -6,53% στις 3.260,81 μονάδες (χαμηλό στις 3.204,76 μον. με -8,14%) όπως και η μεσαία του FTSEM που διολίσθησε στις 2.103,87 μονάδες με -6,26% (χαμηλό στις 2.054,77 μον. με -8,44%).

Το ανελέητο σφυροκόπημα των πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε ως συνέπεια να χαθεί αποτίμηση 6,4 δισ. ευρώ. Από τα συνολικά 99,8 δισ μετά το "κλείσιμο" της Παρασκευής, πλέον η κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς προσγειώθηκε στα 93,4 δισ. ευρώ.

Πολλοί και διάφοροι οι λόγοι, κυρίως οι αφορμές για το διεθνές ξεπούλημα από Τόκιο μέχρι Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

Αυτό που πλήττει τις αγορές μετοχών (και όχι μόνο) παγκοσμίως είναι το αποτέλεσμα μίας "τέλειας καταιγίδας", σε ένα συμβάν που πυροδοτήθηκε από μία σειρά αρνητικών μακροοικονομικών εκθέσεων στις ΗΠΑ (αγορά εργασίας, μεταποίηση) αλλά φαίνεται πως βρήκε πρόσφορο έδαφος στη βάση και αρκετών άλλων παραγόντων. Ορισμένα ανησυχητικά μεγέθη που ανακοίνωσαν τα μεγαθήρια της τεχνολογίας και τα οποία υποδηλώνουν ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες όσο έχουν τιμολογηθεί (και που έχουν οδηγήσει στο ράλι του τελευταίου ενάμιση έτους).

Καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας, «γκρεμίζοντας» το αφήγημα της ομαλούς προσγείωσης πάνω στο οποίο είχαν στηριχθεί οι αγορές και ανοίγοντας ακόμα και τη συζήτηση για μια αμερικανική ύφεση, οι αγορές προσαρμόζονται απότομα στα νέα δεδομένα.

Την ίδια ώρα η ιαπωνική αγορά, που πραγματοποιούσε επιδόσεις πρωταθλητισμού εντός 2024 λαμβάνοντας ώθηση από τη βουτιά του νομίσματος της χώρας, είδε το γεν να εκτινάσσει απότομα την αξία του έπειτα από μήνες προσπαθειών των ιαπωνικών αρχών να στηρίξουν την ισοτιμία με την τελευταία αύξηση επιτοκίων της Bank of Japan την περασμένη εβδομάδα να αποδίδει τελικά. Έτσι το γιεν έφτασε σήμερα σε υψηλό έτους αλλά ταυτόχρονα ενέτεινε κατά πολύ και το πλήγμα του διεθνούς sell off στη χρηματιστηριακή αγορά με τον Nikkei στο -12,4% να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίασή του από τη "Μαύρη Δευτέρα" του 1987.

Και όλα αυτά εν μέσω νέας εκτίναξης του γεωπολιτικού θερμόμετρου στη Μέση Ανατολή, όπου θεωρείται θέμα χρόνου η εκδήλωση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 5.8.2024

Η εικόνα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου:

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον για τις μετοχές παγκοσμίως η Λεωφόρος Αθηνών δεν είχε πολλά περιθώρια να διαφοροποιηθεί.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες άνω του 4% για τον Γενικό Δείκτη με την κατάσταση να επιδεινώνεται στην πορεία. Στις τράπεζες η Εθνική διαχειρίστηκε καλύτερα τις πιέσεις κλείνοντας στα 7,166 ευρώ και στο -6,59%. Η Alpha βρέθηκε στο 1,512 ευρώ και στο -7,07%. Η Eurobank στο 1,885 ευρώ και στο -7,67%, ενώ η Πειραιώς με τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας έκλεισε στα 3,478 ευρώ σημειώνοντας βουτιά -9,1%.

Στους υπόλοιπους τίτλους που έκαναν τζίρο άνω των 10 εκατ. η Metlen (Μυτιληναίος) ολοκλήρωσε στο -8,3%, η ΔΕΗ στο -6,44%, ο ΟΠΑΠ στο 5,6% και ο ΟΤΕ στο -5,07%. Απώλειες άνω του 8%, πέρα από όσες προαναφέρθηκαν, σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Aegean. Με πτώση που ξεπέρασε το 7% ολοκλήρωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Τιτάν και Elvalhalcor.

Σχόλια αναλυτών

Όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA, η ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης Οικονομίας και τις προϋπάρχουσες "υπεραγορασμένες" συνθήκες των Χρηματιστηρίων ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του πανικόβλητου "αδειάσματος μετοχών" ανά τον πλανήτη.

Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες Αγορές "έψαχναν" τις αφορμές που θα δικαιολογούσαν μία διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων από υψηλά επίπεδα τα οποία... "έβγαζαν μάτι". Οι magnificent seven ("υπέροχες 7") μετοχές υψηλής τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street και στον κόσμο μοιάζουν αυτές τις ώρες... κακάσχημες.

Δεδομένων των συνθηκών, "ρηχές" και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία. Καθώς σύμφωνα με το θυμόσοφο "όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια", τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις - αναπροσαρμογές τιμών διαδραματίζονται.

Η εικόνα διεθνώς

Στην Ασία το πρωί ο Nikkei έκλεισε στο -12,4% (η χειρότερη μέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987), με τον Kospi στην Ν. Κορέα στο -8,8% και τον Taiwan Weighted στην Ταϊβάν στο -4,4%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng περιόρισε την πτώση στο -1,5% και οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας κάτω του 2%.

Στην Ευρώπη οι δείκτες δείχνουν μία ανθεκτικότητα τηρουμένων των αναλογιών, περιορίζοντας τις απώλειες σε ένα πιο λογικό εύρος περί το 2% με 3,5%. Ο γερμανικός DAX στο -2,9%, ο γαλλικός CAC 40 στο 2,6%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -2,8%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -3,45% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -2,8%.

Στο κλείσιμο του ΓΔ στην Αθήνα, ο Dow Jones κινούνται στο -2,6%, ο ευρύτερος S&P 500 στο -3,1% και ο Nasdaq στο -3,6%.

Πηγή: Με στοιχεία από 
capital.gr, moneyreview.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου