19 Αυγούστου 2024

Γιατί ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε έργο του Banksy

Αποτυπωμένο πάνω σε τοίχο του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου, το νέο έργο του διάσημου, πλην αθέατου Banksy έδειχνε ένα γορίλα να σηκώνει το «μεταλλικό» παραπέτασμα, απελευθερώνοντας πτηνά και έναν θαλάσσιο λέοντα.

Το ένατο και τελευταίο έργο του με θέμα τα ζώα στο Λονδίνο, ωστόσο, δεν έμελλε να μακροημερεύσει σε δημόσια θέα: Αφαιρέθηκε ώστε να «προστατευθεί», σύμφωνα με τους υπευθύνους του κήπου, σε μία προσπάθεια αποτροπής του συνωστισμού, καθώς οι θαυμαστές του ανώνυμου καλλιτέχνη συνέρρευσαν μαζικά στην είσοδο του πάρκου μετά τα αποκαλυπτήρια, την Τρίτη.

Τη θέση του πήρε ένα αντίγραφό του και μια πινακίδα που ενημέρωνε πως «ο Μπάνκσι ήταν εδώ» (Banksy woz ere).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη χαρά που έχει ήδη δώσει αυτό το έργο τέχνης σε τόσους πολλούς, αλλά κυρίως, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στον Banksy, που έβαλε την άγρια φύση στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος», δήλωσε η Kάθριν Ίνγκλαντ, επικεφαλής λειτουργίας του ζωολογικού κήπου. «Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή στην ιστορία μας, την οποία επιθυμούμε να διαφυλάξουμε κατάλληλα». 


Πρόκειται για το ένατο και τελευταίο έργο του καλλιτέχνη με θέμα τα ζώα που εμφανίστηκε σε εννέα συνεχόμενες ημέρες στο Λονδίνο, και το πιο πρόσφατο που εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα. Τα πρόσφατα έργα του Banksy είχαν πρωταγωνιστές μια κατσίκα, ελέφαντες, πιθήκους, έναν λύκο, πελεκάνους, μια γάτα, πιράνχας και έναν ρινόκερο.

Το γκράφιτι του street artist, του οποίου τα έργα έχουν διαχρονικά πολιτικό πρόσημο, προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις σε όλες τις ηλικίες, μεταξύ άλλων για τον αμφιλεγόμενο ρόλο των ζωολογικών κήπων στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και τη συμβολή τους στην προστασία ευάλωτων ειδών.

Οι εικασίες σχετικά με το νόημα της τοιχογραφίας με σπρέι ποικίλλουν από εκείνους που σχολίαζαν ότι πρόκειται για ένα «μήνυμα κατά των ζωολογικών κήπων» μέχρι άλλους που την αποκαλούσαν «φόρο τιμής στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου». Ο ζωολογικός κήπος δήλωσε ότι η τοιχογραφία προκάλεσε σκέψεις, με ορισμένους να υποθέτουν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι με την τέχνη του αντάρτικου ή για ένα σχόλιο σχετικά με το ρόλο των ζωολογικών κήπων.

Πηγές: kathimerini.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου