30 Αυγούστου 2024

Υδροσίφωνες: Από τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη στη βύθιση του «Bayesian»

Υδρoσίφωνες: Οι κατακόρυφες δίνες συμπυκνωμένων υδρατμών που προεξέχουν από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών και αλληλεπιδρούν με μια υδάτινη επιφάνεια


Από τους παρατεταμένους καύσωνες, στους υδροσίφωνες και από την άπνοια στις… ντερέτσο (Derecho), δηλαδή τις καταιγίδες που κινούνται γρήγορα μαζί με ισχυρούς ανέμους που μπορούν να αποδειχτούν καταστροφικές. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Κι ενώ στη χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών νέα κακοκαιρία με την ΕΜΥ να προχωρά στην έκδοση έκτακτου δελτίου καιρού, οι ειδικοί σημειώνουν πως η εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικών χαλαζοπτώσεων, ευνοεί και την εμφάνιση υδροσιφώνων ή αλλιώς θαλάσσιων ανεμοστρόβιλων ή υδροστρόβιλων.

Το φαινόμενο των υδροσιφώνων που έχει καταγραφεί από τα αρχαία χρόνια – υπάρχουν αναφορές και στο θεατρικό έργο του Αριστοφάνη «Οι Βάτραχοι»-, εξαιτίας των καταστροφών που προκαλούν, συχνά πυκνά απασχολούν την επικαιρότητα, όπως συνέβη πρόσφατα με το ναυάγιο του «Bayesian» στα ανοιχτά της Σικελίας όπου ένας υδροστρόβιλος πιστεύεται ότι προκάλεσε τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ.

Με τους υδρoσίφωνες να ορίζονται ως οι κατακόρυφες δίνες συμπυκνωμένων υδρατμών που προεξέχουν από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών και αλληλεπιδρούν με μια υδάτινη επιφάνεια, στη χώρα μας φέτος μέχρι στιγμής έχουμε 31 ανεμοστρόβιλους, εκ των οποίων οι 29 είναι υδροσίφωνες. Πέρσι καταγράφηκαν συνολικά 75 υδροσιφώνες. Κατά μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφονται περί τους 100 υδροσίφωνες το χρόνο.

Στην Ευρώπη σύμφωνα με το BBC καταγράφονται 500 υδροστρόβιλοι το χρόνο, όμως οι ειδικοί αρχίζουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους όλο και περισσότερο, όχι στο πλήθος αλλά στον τρόπο με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τους υδροσίφωνες, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ακραίες εκδηλώσεις του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε τον φετινό Αύγουστο στις θάλασσες της Μεσογείου (με τη μέση τιμή της θερμοκρασίας της θάλασσας να φτάνει τους 28,52°C) βρίσκει σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα καθώς αυτή η απότομη αύξηση των θερμοκρασιών στη θάλασσα είναι πιθανό να οδηγήσει στην εκδήλωση ενός σοβαρότερου και ισχυρότερου συμπλέγματος καταιγίδων στη Μεσόγειο.

Οπως προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σημαίνει αυτόματα και περισσότερη εξάτμιση υδρατμών. «Καιρικά φαινόμενα όπως σύμπλεγμα καταιγίδων, μεσογειακοί κυκλώνες, υδροστρόβιλοι μπορεί να ενταθούν εξαιτίας της ευρύτερης κλιματικής αλλαγής και στη Μεσόγειο», εξηγεί ο ίδιος.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου