28 Αυγούστου 2024

Ψίμυθος: Το ονειρικό νησί που δεν υπάρχει…

beatBukowski @beatBukowski

·24 Αυγ
Να βρεις ένα ψεύτικο όνομα για νησί, φασέικο λίγο, Ψίμυθο πχ, και να λες ότι φέτος η φάση ήταν εκεί. Δεν έχεις πάει Ψίμυθο; Ε ρε φίλε, γαμαει. Έγινε χαμός φετος

Ενα αστείο ενός γνωστού χρήστη του πρώην Twitter, νυν Χ, για ένα «άγνωστο» αλλά ονειρικό νησί που φέτος "έγινε χαμός", την Ψίμυθο, έμελλε να διασκεδάσει τους θαμώνες της δημοφιλούς πλατφόρμας, να γεννήσει προσδοκίες σε όσους δεν «έπιασαν» από την αρχή την "πλάκα" των χρηστών, αλλά και να αποτελέσει -έστω και για λίγο- προϊόν παραπληροφόρησης. Όσοι πάντως προσπάθησαν να μάθουν κατι παραπάνω ή και να επισκεφθούν τον μαγευτικό προορισμό, ανακάλυψαν με πικρία ότι το νησί αυτό … δεν υπάρχει.

Να βρεις ένα ψεύτικο όνομα για νησί, φασέικο λίγο, Ψίμυθο πχ, και να λες ότι φέτος η φάση ήταν εκεί. Δεν έχεις πάει Ψίμυθο; Ε ρε φίλε, γαμαει. Έγινε χαμός φετος
335,5 χιλ.
Προβολές

Όμως το Διαδίκτυο δεν απέχει πολύ από το καφενείο του χωριού. Το αστείο μιας παρέας που «μιλάει δυνατά» στο διπλανό τραπέζι γρήγορα γίνεται το κουτσομπολιό που το «σκορπίζουν» δεξιά κι αριστερά άτομα που δεν έχουν ακούσει όλη την ιστορία. Κάποιοι μάλιστα προσθέτουν και τις δικές τους πινελιές. 

«Παραιτήθηκε και ο τελευταίος αγροτικός ιατρός στην Ψίμυθο. Σύμφωνα με ανάρτηση στο FB, δεν άντεξε την πίεση για 800 €. Ενα νησί 600 κατοίκων και 1.000δων επισκεπτών χωρίς γιατρό. Το ΕΣΥ του Άδωνι (κανένα κανάλι δεν έπαιξε την είδηση)». Αστείο ή παραπληροφόρηση, κάποια μέσα ενημέρωσης την «πάτησαν» και το μετέδωσαν ως είδηση. Για λίγη ώρα, το ανύπαρκτο νησάκι με τις μαγευτικές παραλίες ήταν ένα ακόμα θύμα των ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία.

Και κάπως έτσι, ένα «τρολάρισμα» προκάλεσε την αντίδραση και του Άδωνι Γεωργιάδη, ενός ιδιαίτερα δραστήριου πολιτικού στην πλατφόρμα X. Ο υπουργός Υγείας αντέδρασε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους…

"Άρχισε μια ιστορία για έναν «τελευταίο αγροτικό γιατρό που με ανάρτηση του στο FB είπε ότι δεν αντέχει άλλο και φεύγει…» και να οι αναρτήσεις για το ότι «η Ψίμυθος έμεινε χωρίς γιατρό κλπ» και «αυτό είναι το ΕΣΥ του Άδωνι κλπ»… μόνον που όχι μόνον η είδηση της παραίτησης είναι ψευδής αλλά το ίδιο το «νησί» που υποτίθεται καταρρέει υγειονομικά απλά δεν υπάρχει! Δεν υπάρχει καθόλου, είναι ένα φανταστικό νησί".

Σας έχω πει ότι τα τρολ της Αντιπολιτεύσεως επενδύουν σε μία ψευδή εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, πάντα είχε και πάντα θα έχει, αλλά τώρα είμαστε σε όλα τα επίπεδα καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό ξέρουν ότι η εξιδανικευμένη εικόνα των συστημάτων υγείας των άλλων χωρών δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα ίδια προβλήματα με εμάς έχουν και οι υπόλοιποι και εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από πολλούς άλλους. Όμως αυτό που κάνουν σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο. Άρχισε μια ιστορία για έναν «τελευταίο αγροτικό γιατρό που με ανάρτηση του στο FB είπε ότι δεν αντέχει άλλο και φεύγει…» και να οι αναρτήσεις για το ότι «η Ψίμυθος έμεινε χωρίς γιατρό κλπ» και «αυτό είναι το ΕΣΥ του Άδωνι κλπ»….μόνον που όχι μόνον η είδηση της παραίτησης είναι ψευδής αλλά το ίδιο το «νησί» που υποτίθεται καταρρέει υγειονομικά απλά δεν υπάρχει! Δεν υπάρχει καθόλου είναι ένα φανταστικό νησί: documentonews.gr/article/psimyt ένας λογαριασμός στο τουιτερ γέννησε αυτό το ψεύτικο νησί και τώρα το φανταστικό νησί έμεινε και χωρίς γιατρό…και μήν πουν ότι το έκαναν για πλάκα, διότι μέχρι αύριο εάν δεν έκανα αυτή την ανάρτηση η μισή Ελλάδα θα είχε πιστέψει ότι …η «Ψίμυθος» είχε μείνει χωρίς γιατρό και ότι το ΕΣΥ καταρρέει….κάπου στοπ!

Ενα νησί αποκύημα της φαντασίας, που άρχισε ως αστείο στο X (πρώην Τwitter) και έγινε viral. Και πώς να μη γίνει αφού σε αυτό το νησί ακουμπήσαμε την ανάγκη μας να σκάσει λίγο το χειλάκι μας τώρα που επιστρέφουμε συννεφιασμένοι στις πόλεις, αλλά και τη συνήθειά μας να ειρωνευόμαστε τη «φυγή» των άλλων. Ετσι, από ένα πετυχημένο αστείο στα social media, η Ψίμυθος έγινε ο καταλύτης μιας (διαδικτυακής) συνεδρίας ομαδικής ψυχανάλυσης. 

H «Συγγνώμη» του εμπνευστή: Ο «νονός» της Ψιμύθου, ο χρήστης BeatBukowski που ξεκίνησε το αστείο, κατά κόσμον δημοσιογράφος Κώστας Μανιάτης, σε άρθρο του με τίτλο «“Συγγνώμη” για όλο αυτό που προκάλεσα με την Ψίμυθο (αλλά δεν κατάλαβα πώς το έκανα)», αναφέρθηκε με χιούμορ στη δημιουργία του αστείου, το οποίο, όπως ανέφερε, «έφτασε πολύ μακριά, αλλά ήδη ψυχορραγεί». Σχολίασε τα πνευματώδη σχόλια των χρηστών που έδωσαν ζωή και -τριήμερη- παράταση στο αστείο του, την παρέμβαση του υπουργού Υγείας και στο τέλος έδωσε τις διαστάσεις που έπρεπε στο περιβόητο νησί: «Οπως και να ’χει, ήταν απλά άλλη μία ημέρα στο Ιντερνετ για τους περισσότερους, σε μια περίοδο που οι ειδήσεις είναι λίγες λόγω Αυγούστου. Αλλά περάσαμε καλά».

Πηγές: eleftherostypos.gr, protagon.gr, x.com/beatBukowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου