19 Σεπτεμβρίου 2024

Οι 10 κορυφαίες επενδύσεις του Μπάφετ

Της Catherine Brock / Forbes (απόσπασμα)

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει την αποστολή να προσφέρει αξία στους μετόχους της Berkshire Hathaway, του τεράστιου ομίλου που διευθύνει. Η προτιμώμενη στρατηγική του Μπάφετ για τη δημιουργία αξίας περιλαμβάνει την άμεση αγορά καλών εταιρειών. Αλλά όταν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη, θα λάβει επίσης θέσεις μερικής ιδιοκτησίας μέσω δημόσιων συναλλαγών μετοχών...

Κατανοώντας την επενδυτική στρατηγική του Μπάφετ

Ο Μπάφετ είναι ένας επενδυτής που προτιμά τα αποδεδειγμένα επιχειρηματικά μοντέλα, τα ακλόνητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις έμπειρες ηγετικές ομάδες. Επιλέγει αξιόπιστες εταιρείες που μπορεί να κρατήσει μακροπρόθεσμα.

Η προσέγγιση αξίας περιλαμβάνει την εκτίμηση της εσωτερικής αξίας μιας εταιρείας και τη χρήση αυτών των στοιχείων για τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής αγοράς. Η τιμή-στόχος θα ενσωματώνει ένα περιθώριο ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση του καθοδικού κινδύνου και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανόδου. Για παράδειγμα, αν ο Μπάφετ αποφασίσει ότι η εταιρεία Α έχει αξία στα 100 δολάρια ανά μετοχή, μπορεί να μην θέλει να πληρώσει περισσότερα από 65 δολάρια για αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, το περιθώριο ασφαλείας είναι 35%.

Εάν η μετοχή της εταιρείας Α διαπραγματεύεται γύρω στα 100 δολάρια, δεν είναι επενδύσιμη. Εάν μια προσωρινή περίσταση, όπως ένα κραχ στην αγορά, ρίξει την τιμή στα 65 δολάρια, ίσως είναι καιρός για αγορά της μετοχή της.

Οι 10 κορυφαίες επενδύσεις του Μπάφετ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί από την Berkshire Hathaway να αναφέρει τις δημόσιες μετοχές της ανά τρίμηνο. Η Berkshire γνωστοποιεί επίσης τις συναλλαγές "εμπιστευτικών προσώπων".

Οι αξίες των θέσεων του Μπάφετ υπολογίζονται από τις τιμές των μετοχών στις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι 10 κορυφαίες μετοχές στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway είναι:

1. Apple (AAPL): $87,37 δισ.
2. American Express Company (AXP): $38,09 δισ.
3. Bank of America (BAC): $34,14 δισ.
4. Coca-Cola (KO): $28,79 δισ.
5. Chevron (CVX): $16,78 δισ.
6. Occidental Petroleum (OXY): $13,38 δισ.
7. Moody's (MCA): $11,90 δισ.
8. Kraft Heinz (KHC): $11,73 δισ.
9. Chubb Limited (CB): $7,88 δισ.
10. Davita (DVA): $5,44 δισ.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές της Berkshire Hathaway

Οι μικρότερες θέσεις της Berkshire Hathaway κυμαίνονται σε αξία από 3,29 δισ. δολάρια για τη Citibank έως 9 εκατ. δολάρια για την Atlanta Braves Holdings. Είναι ενδιαφέρον ότι το χαρτοφυλάκιο της Berkshire περιλαμβάνει επίσης δύο μικρές θέσεις ETF του S&P 500 με συνολική αξία 42 εκατ. δολάρια. (...)

Πρόσφατες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο

Μια σύγκριση των πρόσφατων αρχείων αποκαλύπτει πού ο Μπάφετ περιορίζει ή ενισχύει τις μετοχές της Berkshire. Τα αρχεία δείχνουν αρκετές ρευστοποιήσεις της Bank of America, μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών του χαρτοφυλακίου σε περίπου 864 εκατ. μετοχές στις 4 Σεπτεμβρίου, από πάνω από 1 δισ. στις 30 Ιουνίου 2024.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η Berkshire Hathaway πούλησε επίσης 389 εκατ. μετοχές της Apple και εγκατέλειψε τις θέσεις της στην Paramount Global και στον πάροχο υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων Snowflake. Επιπλέον, η Berkshire μείωσε τις συμμετοχές της στις Chevron, Capital One Financial, Floor & Décor Holdings και T-Mobile.

Επίσης, κατά το τρίμηνο, η Berkshire άνοιξε νέες θέσεις στην Ulta Beauty και στην εταιρεία παροχής αεροδιαστημικών εξαρτημάτων Heico. Επιπλέον, ο όμιλος αύξησε τις θέσεις του στην Occidental Petroleum με την αγορά 7,2 εκατ. μετοχών. Η Berkshire κατέχει πλέον περισσότερο από το 25% της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου. (...)

Πηγή: forbesgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου