30 Σεπτεμβρίου 2024

Σεπτέμβριος 2024: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα από την επικαιρότητα του Σεπτεμβρίου, που ξεχωρίσαμε με χρονολογική σειρά:

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, άνοιξαν τα σχολεία. Στο σκίτσο αριστερά, του Ιάκωβου Βάη στον Ριζοσπάστη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έκοψε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, τώρα κόβει και την κορδέλα των εγκαινίων της νέας σχολικής χρονιάς, πάντα στη λογική κόστους - οφέλους!

Στην επιλογή νέου επικεφαλής του κόμματος οδηγείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει, μια εύλογη απορία στο σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο (9.9.2024): "Άντε και βγάζουν άλλο αρχηγό, όλοι αυτοί που σκυλοβρίζονται θα κάτσουν στο ίδιο κόμμα και θα ζητήσουν από τον κόσμο να τους ψηφίσει;" Και η ...απάντηση: "Ποιοι όλοι; ποιο κόμμα; ποιος θα τους ψηφίσει;"

Με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ: Αφού θάβει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, μετά για παροχές έχει καφέ, κονιάκ και κόλλυβα! Μια άποψη σε σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στον Ριζοσπάστη (11.9.2024):

«Ο Σκεπτόμενος» το πασίγνωστο και δημοφιλές γλυπτό του Ροντέν με μια ματωμένη "Γάζα" στο κεφάλι, σε σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο (12.9.2024). Με αφορμή όσα τραγικά διαδραματίζονται στην πολύπαθη Γάζα της Παλαιστίνης: 

Μετά την «αποπομπή» του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη 88η ΔΕΘ. Αλλά ποιούς πράγματι εκπροσωπεί ο Νίκος Παππάς; Μια απάντηση από τον ίδιο στο σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στο protagon.gr (13.9.2024):

Μετά την πρόταση μομφής και την «αποπομπή» του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, o Στέφανος Κασσελάκης ...ξεχάστηκε! «Δεν μου θυμίζει κάτι το όνομά σας» φαίνεται να του λέει ο Νίκος Παππάς (ανάμεσα σε Παύλο Πολάκη και Αλέξη Τσίπρα), στο σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου για το "Ελλάδα24" (14.9.2024):

Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 
18.9.2024 στα διυλιστήρια της Motor Oil, όπου το μήνυμα από το 112 ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι βρίσκονται σε περιοχή "υψηλής κερδοφορίας"! Και προσθέτει: "σε περίπτωση ατυχήματος φροντίστε να μην είστε άτυχοι"! Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στον Ριζοσπάστη (19.9.2024):

«Μη φοβάσαι τον χορτασμένο, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα, που στη συνέχεια αναγνώρισε το λάθος της και υπέβαλε την πσραίτησή της. Όμως ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, δεν την αποδέχτηκε. Σχετικό σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (22.9.2024):

H τηλεμαχία των των έξι υποψηφίων αρχηγών ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά. Υπήρξε ένταση αλλά στα όρια του πολιτικού πολιτισμού. Στη ζωντάνια του διαλόγου βοήθησε και το πιο χαλαρό πλαίσιο που επέτρεψε στους υποψηφίους να απευθυνθούν ο ένας στον άλλο. Νικητής λοιπόν το debate, συμφωνα και με το σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (26.9.2024):

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και για να ενισχύσει περισσότερο τα κανάλια επικοινωνίας ο Τούρκος πρόεδρος έφερε και κάποια δώρα: Βομβητές, γουόκι-τόκι, ασυρμάτους... 
Όλα "εκρηκτικά" δώρα! (όπως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο). Σκίτσο του Soloup στο Ποντίκι (27.9.2024):

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων και σχόλια, από Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου