16 Σεπτεμβρίου 2024

Νέος φωτισμός στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο λάμπει ακόμα περισσότερο. Το εμβληματικό μνημείο που δεσπόζει στο επιβλητικό ακρωτήριο του Σουνίου, εντυπωσιάζει πλέον και για έναν ακόμα λόγο: Τον νέο φωτισμό του.

Με τη φωταγώγηση αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο η αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις. Σε αυτό συνέβαλε τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας, όσο και η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ, η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα να αναλάβει την επιμέλεια του συστήματος φωτισμού στο Σούνιο που ήταν ήδη πεπαλαιωμένο και είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το απόγευμα της Δευτέρας στη φωταγώγηση, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και καλεσμένων, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής, ο Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού, η Αντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του ΕΟΤ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου κ.ά. 


«Απόψε αποδίδεται στο ελληνικό και το διεθνές κοινό ολοκληρωμένη η φάση του προγράμματος που αφορά στο κύριο τμήμα του ιερού και στον ναό του Ποσειδώνα. Ο φωτισμός του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του, χωρίς επιβλαβείς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, αναδεικνύει αποτελεσματικά και ομοιόμορφα τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Αυτή την ημέρα δεν θαυμάζουμε απλά το παρελθόν αυτού του πολύτιμου θησαυρού, γιορτάζουμε και το λαμπρό του μέλλον, που επισφραγίζει μια, εδώ και 20 χρόνια, απαραίτητη ανανέωση. Ενα σύγχρονο σύστημα φωτισμού που θα του επιτρέψει κυριολεκτικά να λάμψει ακόμα περισσότερο. Ο Ναός θα συνεχίσει έτσι να δηλώνει τους προαιώνιους δεσμούς της αττικής γης με τη θάλασσα, αλλά και να εμπνέει τον κάθε επισκέπτη του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο παλιός φωτισμός του ναού, που εγκαταστάθηκε το 2004 από το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, πρόσφερε μια νέα οπτική εμπειρία, ενισχύοντας το Σούνιο ως διεθνή προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες.

Είκοσι χρόνια μετά, ωστόσο, το πεπαλαιωμένο σύστημα είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φωτισμού, γεγονός που επέβαλε την εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτιστικού συστήματος.

Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις. 


Η εκδήλωση της φωταγώγησης έκλεισε με τη συναυλία του διακεκριμένου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος παρουσίασε μουσική σύνθεση που αποδίδει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τη συναυλία πλαισίωσαν καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο ναός του Ποσειδώνα οικοδομήθηκε από τοπικό μάρμαρο της Αγριλέζας πάνω στα ερείπια αρχαϊκού ναού από πωρόλιθο, γύρω στο 444 – 440 π.Χ. Η είσοδος στο φρούριο του ακρωτηρίου του Σουνίου γινόταν από την προσιτή, από το λιμάνι πύλη, στο βορειοδυτικό τμήμα του τείχους. Το υψηλότερο σημείο του φρουρίου καταλαμβάνει το τέμενος του Ποσειδώνος, το οποίο ορίζεται με κτιστό περίβολο.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου