14 Σεπτεμβρίου 2024

Moody's: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, χωρίς ωστόσο να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

H Moody’s είναι ο μοναδικός διεθνής οίκος αξιολόγησης ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική 
(στο Βa1). Αντίθετα οι DBRS, S&P, Fitch, Scope έχουν ήδη κατατάξει την ελληνική αγορά στην κατηγορία του investment grade (επενδυτική βαθμίδα).

Η τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, ανεβάζοντας τότε την πιστοληπτική της ικανότητα κατά δύο βαθμίδες.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης για την αναβάθμιση των προοπτικών επικαλείται την οικονομική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών.

«Η Moody’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κυρίως λόγους που, όπως σημειώνει η ίδια, είναι οι εξής: η ταχύτερη ανάπτυξη, οι καλύτερες σε σχέση με τον προγραμματισμό δημοσιονομικές επιδόσεις οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody’s.

«Σε σχέση με τις τράπεζες ο οίκος υπογραμμίζει ότι η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται τώρα πιο κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ ως προς τους δείκτες κεφαλαιοποίησης, κερδοφορίας και μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσθέτει ο υπουργός. 

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να σταθούν δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε ότι αφορά το ποσοστό των κόκκινων δανείων και την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων.

Πάντως η απόφαση της Moody's να μην δώσει την επενδυτική βαθμίδα (Baa3) στην Ελλάδα, όπως πολλοί στην αγορά ανέμεναν, αλλά να εξακολουθεί να την αξιολόγηση στην βαθμίδα Ba1 (μία κάτω από την επενδυτική), και να αρκεστεί ο οίκος στην αναβάθμιση μόνο των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ενδεχομένως αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη όχι μόνο για μεγάλη μερίδα επενδυτών αλλα και αυτών των κυβερνώντων.

Ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που άνοιξε στις 6 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS και ακολούθησε χθες η Moody’s, συνεχίζεται στις 18 Οκτωβρίου με τη Standard and Poor’s η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) με θετικές προοπτικές. Στις 22 Νοεμβρίου θα πάρει της σκυτάλη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με BBB- (επενδυτική βαθμίδα) και σταθερή προοπτική. Η χρονιά θα κλείσει με την αξιολόγηση της Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου