11 Οκτωβρίου 2024

Εθνική Ελλάδος: Ιστορική νίκη με 2-1 επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ

Με δύο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη η «γαλανόλευκη» κέρδισε με 2-1 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, γράφοντας ιστορία. Οι διεθνείς μας αφιέρωσαν τη νίκη στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ

Ιστορία έγραψε το βράδυ της Πέμπτης η Εθνική Ελλάδος με τους παίχτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να καταφέρνουν να κερδίσουν 2-1 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, στη σκιά του αδόκητου χαμού του Τζορτζ Μπάλντοκ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Nations League.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής ομάδας ήταν ο Βαγγέλης Παυλίδης που πέτυχε και τα δύο γκολ στο 49΄ και στο 90+4΄, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει στο 83΄ ο Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Ήταν η πρώτη νίκη της Ελλάδας επί της Αγγλίας σε επίπεδο εθνικής ομάδας ανδρών και η πρώτη ήττα για την Αγγλία σε επίσημο ματς στο Γουέμπλεϊ.

Το ματς ξεκίνησε με μια σπουδαία απόκρουση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου σε σουτ του Μπέλιγχαμ από το ύψος της περιοχής. Στο 11΄ είχαν διπλή φάση για την εθνική μας από απίθανες «γκάφες» του Τζόρνταν Πίκφορντ! Αρχικά ο τερματοφύλακας της Εβερτον βγήκε από την περιοχή του και δεν απομάκρυνε την μπάλα, ο Μπακασέτας έκλεψε και σούταρε, αλλά έσωσε πάνω στη γραμμή ο Κόλγουϊλ. Από το κόρνερ που εκτελέστηκε και την κεφαλιά του Κουρμπέλη, ο Πικφορντ έπιασε «αέρα» σε έξοδο και ο Μαυροπάνος σκόραρε, όμως βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.

Τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την Αγγλία την απώλεσε ο Πάλμερ, ο οποίος παρέλαβε την ιδανική ασίστ του Μπέλιγχαμ στο 23΄ αλλά σούταρε απελπιστικά άουτ. Γενικά στο πρώτο ημίχρονο οι Ελληνες κατάφεραν να ανταποκριθούν εξαιρετικά στην πίεση των Αγγλων. 


Και στο 49΄ έλαβε χώρα μια φάση… ιστορική: Ο Παυλίδης πήρε την μπάλα από τον Κουλιεράκη μέσα στην περιοχή, περιστοιχισμένος από 4 Αγγλους αμυντικούς. Με εξαιρετικές προσποιήσεις τους «χόρεψε» και έστειλε την μπάλα στη γωνία του Πίκφορντ πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ. Αμέσως, οι παίκτες πήγαν στον πάγκο και ύψωσαν φανέλα με το όνομα του Μπάλντοκ, για να κερδίσουν το χειροκρότημα, ακόμα και από τους απογοητευμένους οπαδούς των γηπεδούχων.

Στο 61΄ ο Γουότκινς στην πρώτη του επαφή με την μπάλα αστόχησε από πολύ πλεονεκτική θέση, με την Αγγλία να εντείνει την πίεση, αλλά τους διεθνείς μας να ανταποκρίνονται υποδειγματικά. Στο 83΄ ακυρώθηκε ως οριακό οφσάιντ γκολ του Παυλίδη, που θα σφράγιζε τον θρίαμβο. 

Δυστυχώς, τρία λεπτά αργότερα ένα καταπληκτικό σουτ του Τζουντ Μπέλιγχαμ από το ημικύκλιο της περιοχής, έγραψε το 1-1. Αποτέλεσμα που αν και αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, η οποία όμως είχε κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ότι άξιζε και κάτι παραπάνω. Και το πήρε! Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Παυλίδης εκμεταλλεύτηκε σύγχυση στην περιοχή των γηπεδούχων και με διαγώνιο σουτ χάρισε στην εθνική μας τη μεγαλύτερη νίκη της τελευταίας 20ετίας. 
We spoke too soon!  Greece have beaten England for the first time ever in their history!  #ENGGRE

Στο φινάλε του ματς οι παίκτες της Εθνικής αφιέρωσαν τη νίκη στον Τζορτζ Μπάλντοκ και πανηγύρισαν παρέα με τους περισσότερους από 3.000 οπαδούς που βρέθηκαν στο γήπεδο. Σηνειώνεται ότι οι παίκτες και των δύο ομάδων αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια.

ΑΓΓΛΙΑ (Λι Κάρλσεϊ): Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Φόντεν (72΄ Σολάνκε), Μπέλιγχαμ, Σάκα (52΄ Μαντουέκε), Γκόρντον (60΄ Γουότκινς)

ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Γιαννούλης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Ρότα, Σιώπης (66΄ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74΄ Μάνταλος), Μπακασέτας (86΄ Βαγιαννίδης), Τζόλης (86΄ Κωνσταντέλιας), Μασούρας (66΄ Πέλκας), Παυλίδης.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, protothema.gr, x.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου