7 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Δούκας στον 2ο γύρο

Στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία της παράταξης, η πρώτη θέση ξεκαθάρισε από νωρίς, ενώ η δεύτερη εξελίχθηκε σε θρίλερ που διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα. Τελικά πρώτος σε ψήφους, με διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο, αναδείχθηκε ο νυν αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Χάρη Δούκα με τη διαφορά του δημάρχου Αθηναίων από τον τρίτο Παύλο Γερουλάνο να είναι μόλις 858 ψήφοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας και σε σύνολο 302.822 ψήφων, έλαβαν:
Νίκος Ανδρουλάκης: 29,64% και 89.200 ψήφους
Χάρης Δούκας: 21,41 % και 64.490 ψήφους
Παύλος Γερουλάνος: 21,12% και 63.632 ψήφους
Άννα Διαμαντοπούλου: 19,52% και 58.899 ψήφους
Μιχάλης Κατρίνης : 6,03% και 18.163 ψήφους
Νάντια Γιαννακοπούλου: 2,29% και 6.890 ψήφους

Τα αποτελέσματα στην Αττική αντικατοπτρίζουν και τις αποκλίσεις της βάσης του κόμματος σε σχέση με την επαρχία. Ειδικότερα, στην Αττική τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου με ποσοστά 27,2% και 25,6% αντίστοιχα.

Οσον αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι προσήλθαν στις «πράσινες» κάλπες περισσότεροι από 300.000 πολίτες. Σημειώνεται πως στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2021, στην οποία είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχαν συμμετάσχει στον α’ γύρο 270.000 ψηφοφόροι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα έστειλε το μήνυμα πως «το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο και ακόμα πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο». Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα στην Κρήτη λειτούργησε καταλυτικά για την πρωτιά του, μια και ο κ. Ανδρουλάκης εξασφάλισε εκεί ποσοστό άνω του 60%.

Ο Χάρης Δούκας, από την πλευρά του, ανέφερε πως «το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό, το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας». Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Αθηναίων βγήκε πρώτος στην περιφέρεια Ηπείρου. Αντίθετα, στην περιφέρεια Αττικής βγήκε τέταρτος με ποσοστό 17,93%.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος οριακά δεν εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον β’ γύρο των εκλογών, αφού συνεχάρη τους Ανδρουλάκη και Δούκα, δήλωσε ότι «η μάχη είναι ακόμη ανοιχτή. Όσοι με ψήφισαν είχαν άποψη, δεν τους έσπρωξε κανείς, δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να τους πω τι να ψηφίσουν».

Την πεποίθησή της ότι «στην επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ», εξέφρασε η Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να αναφερθεί στο πρόσωπο που θα ήθελε να στηρίξει στον β’ γύρο.

Οσον αφορά την επόμενη ημέρα, παρ' ότι πολλοί προεξοφλούν την επανεκλογή Ανδρουλάκη, υπάρχουν τα εξής δεδομένα: πρώτο το πώς (και το εάν) θα τοποθετηθούν τελικά οι Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου που εξασφάλισαν σημαντικά ποσοστά.
Το δεύτερο δεδομένο αφορά την προσέλευση στις κάλπες. Υπενθυμίζεται πως στην εκλογική διαδικασία του 2021, ενώ στον α’ γύρο είχαν συμμετάσχει 270.000 πολίτες, στον β’ η συμμετοχή είχε περιοριστεί αισθητά στους 207.000. Παράλληλα, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας έχουν πλέον ένα κοινό χαρακτηριστικό: κυριάρχησαν στην υπόλοιπη Ελλάδα και καταποντίστηκαν στην μεγαλύτερη Περιφέρεια, την Αττική, όπου ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήλθε τρίτος και ο δήμαρχος Αθηναίων τέταρτος, ακόμα και στον Δήμο που διοικεί.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου