10 Οκτωβρίου 2024

Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε φέτος στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Γκανγκ (Han Kang) για την «έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευαλωτότητα της ανθρώπινης ζωής».

«Το έργο της Χαν Γκανγκ χαρακτηρίζεται από αυτή τη διπλή έκθεση του πόνου, μια αντιστοιχία ανάμεσα στο πνευματικό και το σωματικό μαρτύριο, σε στενή σχέση με την ανατολική σκέψη», διευκρίνισε η Σουηδική Ακαδημία.

Η 53χρονη ξεκίνησε την καριέρα της με μια σειρά ποιημάτων σε ένα νοτιοκορεατικό περιοδικό, προτού κάνει το πεζογραφικό της ντεμπούτο το 1995 με μια συλλογή διηγημάτων.

Η συγγραφέας, που γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1970 στο ΓκουάνγκΤζου της Νότιας Κορέας, διαθέτει «μοναδική συνείδηση των σχέσεων ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, τα ζωντανά και τα νεκρά, και, με το ποιητικό και πειραματικό στιλ της, θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της σύγχρονης πρόζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Άντερς Όλσον.

Αργότερα άρχισε να γράφει μεγαλύτερα πεζογραφικά έργα, ενώ έγινε ευρέως γνωστή με το «Η χορτοφάγος» (The Vegetarian), ένα από τα πρώτα βιβλία της που μεταφράστηκε στα αγγλικά. Το μυθιστόρημα, το οποίο κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Man Booker το 2016, παρουσιάζει την προσπάθεια μιας νεαρής γυναίκας να ζήσει μια ζωή πιο κοντά στη φύση, αφού υποφέρει από μακάβριους εφιάλτες για την ανθρώπινη σκληρότητα. 

«Η ενσυναίσθηση της βραβευμένης λογοτέχνη για τις ακραίες ιστορίες ζωής ενισχύεται από το όλο και πιο φορτισμένο μεταφορικό της ύφος» σημειώνει η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στην ανακοίνωσή της, επικαλούμενη το μυθιστόρημά της «Greek Lessons» του 2011 όπου διηγείται την εύθραυστη ερωτική σχέση δύο ευάλωτων ανθρώπων.

Η Χαν είναι η πρώτη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας που κερδίζει το περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο και μόλις η 18η γυναίκα – από τα συνολικά 117 βραβεία Νόμπελ που απονέμονται από το 1901. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
x.com/NobelPrize

Υπενθυμίζεται πως τις τρεις προηγούμενες ημέρες απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία Νομπελ:

Την Τετάρτη 9/10 το Νόμπελ Χημείας 2024. Στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμη Χασάμπη και Τζον Τζάμπερ. Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το φετινό Νόμπελ Χημείας στους David Baker, Demis Hassabis και John M. Jumper για το επιστημονικό τους έργο πάνω στις πρωτεΐνες. Οπως ανακοινώθηκε, το Νόμπελ δόθηκε κατά το ήμισυ στον David Baker «για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών» και το άλλο μισό από κοινού στους Demis Hassabis και John M. Jumper «για την πρόβλεψη της δομής των πρωτεϊνών». Ο David Baker κατάφερε το σχεδόν αδύνατο κατόρθωμα να κατασκευάσει εντελώς νέα είδη πρωτεϊνών, όπως αναφέρεται στo x.com/NobelPrize

Την Τρίτη 8/10 το Νόμπελ Φυσικής 2024. Ο Βρετανοκαναδός John Hopfield (Τζον Χόπφιλντ) και ο Αμερικανός Geoffrey Hinton (Τζέφρεϊ Χίντον) τιμώνται με το Νόμπελ Φυσικής 2024 για τις ανακαλύψεις που έδωσαν την δυνατότητα της μηχανικής εκμάθησης που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο των νευρωνικών δικτύων, ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου. Ο Τζον Χόπφιλντ, 91 ετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton, και ο Τζέφρεϊ Χίντον, 76 ετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, βραβεύθηκαν «για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους που επιτρέπουν την αυτόματη εκμάθηση χάρις στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα».

Την Δευτέρα 7/10 το Νόμπελ Ιατρικής 2024. Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, νέας υποδιαίρεση του μορίου του RNA, που διαδραματίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο στην ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων. «Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής. «Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου