14 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ, η επόμενη ημέρα μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη

Ενωτικό μήνυμα πρός όλους στο ΠΑΣΟΚ αλλά και προσκλητήριο πρός τους πολίτες που είναι απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική, απηύθυνε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην επινίκια ομιλία του στη Χαριλάου Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής.

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ. Και από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι θα πάμε το Κίνημά μας ακόμα ψηλότερα! Εκεί που αξίζει στην ιστορία και την προσφορά του. Τα δύσκολα είναι πίσω μας! Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε: «Μαζί θα προχωρήσουμε, χωρίς λαϊκισμό, με σοβαρό και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, με δυναμισμό. Και πάνω απ' όλα με πολιτικό ήθος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη μπορούν να τα καταφέρουν και να πετύχουν να νικήσουν τη ΝΔ . «Έχει χρέος να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, στις νεότερες γενιές. Ειδικά τώρα που οι ψεύτικες υποσχέσεις κατέρρευσαν, τώρα που οι σημαίες ευκαιρίας ξέφτισαν, τώρα που τα μάτια όλο και περισσότερων Ελλήνων στρέφονται ξανά στην παράταξή μας» είπε.

Ο "φιναλίστ" της χθεσινής εκλογικής βραδιάς και δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε δήλωσή του, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, σημείωσε: «Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας για ένα μεγάλο, ανοιχτό ΠΑΣΟΚ. Θα είμαι πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή».

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «ολοκληρώθηκε μια υποδειγματική εσωκομματική διαδικασία, από την οποία το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο, όπως και η ηγεσία του» και έδωσε το σύνθημα για το αύριο του Κινήματος: «Ξεκινάμε τον αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε.

Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως «μια νέα ημέρα ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» και εξέφρασε την πίστη της πως ο πρόεδρος του κόμματος θα «κάνει όλα αυτά που πρέπει, ώστε με στρατηγική και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να γίνει μεγάλο και κυβερνών».

Τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
Ψήφισαν συνολικά 213.001.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 125.820 ψήφους ήτοι ποσοστό 59,92%.
Ο Χάρης Δούκας έλαβε 84.149 ψήφους, ποσοστό 40,08%.
Λευκά / άκυρα 3.032 (Άκυρα: 1.635, Λευκά: 1.397).

Και ένα σχόλιο, του Κώστα Γιαννακίδη, στο Protagon.gr:

H δεύτερη ευκαιρία του Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει λίφτινγκ στον εαυτό του. Συνεπώς θα πρέπει να το κάνει στο κόμμα. Τα πολιτικά συμπεράσματα από την εκλογική διαδικασία τού επιτρέπουν να δει καθαρά προς τα πού πρέπει να κινηθεί. Μόνο που πρέπει να το κάνει άμεσα, τώρα.

Ο Χάρης Δούκας δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή, όπως συνέβη στην Αθήνα. Και αυτό ήταν, εν τέλει, αναμενόμενο. Μπορεί να ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που κατέβηκε στο στίβο με τον αέρα του νικητή και την αύρα του καινούργιου, αλλά όχι στον βαθμό που θα ήταν ικανός για να πείσει τους ψηφοφόρους. Και αν θέλετε, κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του, όπως και η χαμηλή διαχειριστική του επίδοση στην Αθήνα, μέτρησαν αρνητικά. Ο Δούκας ήταν πολύ βιαστικός και πολύ πιο φιλόδοξος από όσο έπρεπε. Και το πιθανότερο είναι ότι ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να του το συγχωρήσει.

Ο Ανδρουλάκης, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος. Σήκωσε το γάντι και δεν ταμπουρώθηκε πίσω από το γραφείο του. Και αν μη τι άλλο, εγγυήθηκε και εξασφάλισε έναν αξιοπρεπή προεκλογικό αγώνα που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ορατότητα και το έφερε στην πρώτη σειρά των συζητήσεων. Στάθηκε αξιοπρεπής, δεν έριξε θανατηφόρα δηλητηριώδη βέλη προς τους αντιπάλους του, συμπεριφέρθηκε με τρόπο που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για ενότητα την επόμενη μέρα. Και το εκλογικό σώμα τον επιβράβευσε για αυτό.

Εδώ όμως προβάλλει το κρίσιμο ερώτημα. Τι πρέπει να αλλάξει ο Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ ώστε το κάρο να ξεκολλήσει από τη λάσπη; Και επειδή δεν γίνεται να κάνει πολιτικό λίφτινγκ στον εαυτό του, θα πρέπει να το κάνει στο κόμμα. Τα ποσοστά που κατέγραψαν ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου δίνουν, φυσικά, μία πρώτη κατεύθυνση. Δείχνουν στον Ανδρουλάκη τι πρέπει να κάνει στην Αττική, εκεί δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ χωλαίνει.

Μόνο που πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Αμεσα. Τώρα. Να δείξει, δηλαδή, ότι όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε το ΠΑΣΟΚ μπροστά, όχι σε μια άγονη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Μπορεί η δημοσκοπική απόσταση από τη ΝΔ να είναι μεγάλη, αλλά ποτέ οι καιροί δεν ήταν πιο ευνοϊκοί για τη μείωσή της.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου