17 Οκτωβρίου 2024

Τα αίτια της φτώχειας μας

του 
Κώστα Στούπα, απόσπασμα από άρθρο του στο Capital με τίτλο "Ποιος φταίει για τη φτώχια μας".

(...) «Η χρεοκοπία του 2010 ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με την εκτόξευση του χρέους, των δημοσίων υπαλλήλων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Υπό αυτή την οπτική ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο πατριάρχης της χρεοκοπίας και της υστέρησης.

Την υπογραφή για τη χρεοκοπία του 2010 όμως την έβαλε η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κατά την περίοδο 2004-2009, όταν εκτίναξε τα ελλείμματα και το χρέος. Η προσωπική συνέντευξη που εφάρμοσε ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να παρακάμψει το ΑΣΕΠ είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της περιόδου.

Την καταστροφή θα μπορούσε να αποσοβήσει την τελευταία στιγμή ο Γ. Παπανδρέου αν είχε καταλάβει 6 μήνες νωρίτερα πως παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα και ελάμβανε το 10% των μέτρων που ελήφθησαν τα επόμενα δέκα χρόνια.

Δεν το αντελήφθη εγκαίρως όμως, και όταν το αντελήφθη ξεκίνησε διάφορα "Βαρουφακικά" περί ενός πιστολιού που είναι πάνω στο τραπέζι.

Η κρίση θα μπορούσε να είχε τελειώσει νωρίτερα αν ο "σοφός λαός" το 2015 δεν είχε πιστέψει πως ο κ. Τσίπρας με τον Λαφαζάνη και τον Βαρουφάκη μπορούν να σκίσουν το μνημόνιο και να μας οδηγήσουν στη γη της Επαγγελίας. Αντί η κρίση και η ύφεση να τελειώσουν το 2015, τελείωσαν το 2019.

Από τα 250 δισ. ευρώ για τα οποία χρεοκοπήσαμε το 2010, τα 200 δισ. είχαν προκύψει σαν κρατική συμμετοχή στις συντάξεις. Όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Θ. Πάγκαλος, "μαζί τα φάγαμε". Σίγουρα κάποιοι έφαγαν περισσότερα λόγω υψηλότερης διαπλοκής.

Δεν συνέβη εν αγνοία της πλειοψηφίας αλλά ως ανταλλάγματα σε αυτήν προκειμένου να τους παραχωρήσει τα κλειδιά των ταμείων για να συνεχιστεί το γλέντι.

Ως μεσογειακός και βαλκανικός λαός γοητευόμαστε πιο εύκολα από κούφια λόγια και από κούφιους ανθρώπους. Το αν έχουμε απομακρυνθεί από τη ζώνη πυρός της χρεοκοπίας θα το διαπιστώσουμε στην πρώτη διεθνή κρίση, όταν τα διεθνή κεφάλαια θα αρχίσουν να παίρνουν αποστάσεις από οικονομίες και κοινωνίες υψηλού ρίσκου».

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου