19 Δεκεμβρίου 2024

Σχεδιάζεται «φραγή» στα social media για τα παιδιά

Τριπλή «φραγή» στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση νέων κάτω των 15 ετών στα social media σχεδιάζει η κυβέρνηση. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου διευρυμένη σύσκεψη για το μείζον θέμα του εθισμού των νέων κάτω των 15 ετών στα social media.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται είναι:
  • Πρώτον, η παρουσίαση της ιστοσελίδας parco.gov.gr, στην οποία οι γονείς θα βρουν αναλυτικές οδηγίες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν όλους τους ήδη υπάρχοντες γονικούς ελέγχους που διαθέτουν οι περισσότερες φορητές συσκευές.
  • Δεύτερον, την άνοιξη θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή Kids Wallet, μέσω της οποίας, εκτός των άλλων, θα πιστοποιείται η ηλικία των χρηστών, αφού θα συνδέεται με το μητρώο πολιτών.
  • Τρίτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συντονισμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε οι μεγάλες πλατφόρμες να πιεστούν και να δρομολογήσουν την απαγόρευση πρόσβασης σε επικίνδυνο περιεχόμενο σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών.

«Γιατί τα παιδιά μέχρι 16 ετών δεν πρέπει να έχουν λογαριασμούς στα social media»

«Τα social media επηρεάζουν πάρα πολύ αρνητικά τα παιδιά. Εχουν σταματήσει να παίζουν, να κοινωνικοποιούνται και μιλάνε μόνο μέσω οθονών. Δημιουργείται ένα πρωτοφανές άγχος στα παιδιά». Ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας για την έρευνά του στο Σύστημα του Στρες και τις επιδράσεις του στον άνθρωπο, καθηγητής Γιώργος Χρούσος, είναι εξ αυτών που εδώ και καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαπτικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης ψηφιακών μέσων από τους ανήλικους και δη των social media.

Ο δρ Χρούσος, πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην 
«Καθημερινή» σημειώνει ότι τα παιδιά –πλέον– κοινωνικοποιούνται μέσω του διαδικτύου (και όχι του παιχνιδιού με τη διά ζώσης επαφή) και αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους.

Ο δρ Χρούσος αναφέρει ότι οι Αμερικανοί, έχοντας παρατηρήσει αυτήν την εξέλιξη, κάνουν λόγο για «ανακαλωδιώση (rewiring)» του εγκεφάλου των παιδιών.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει τη σημασία της ηλικιακής ωριμότητας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν λογαριασμούς στα social media μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Μετά τα 16, φαίνεται ότι ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις κοινωνικές και ακαδημαϊκές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης των social media: «Η συνεχής έκθεση σε αυτά μειώνει τον δείκτη ευφυΐας των παιδιών, όπως και την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν θετικά με άλλους ανθρώπους. Παρατηρούμε καθυστερήσεις στην κοινωνική ωρίμανση και πτώση στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις».

«Πρέπει να διαχωρίσουμε το καλό από το κακό. Ναι στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά όχι στα social media και στις υπερβολές».

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσαν να κάνουν άμεσα οι γονείς, είπε ότι «θα πρέπει να επιβληθούν στα παιδιά». «Να τους πουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, επισημαίνει την ανάγκη χρήσης του κινητού τηλεφώνου για έκτακτες περιπτώσεις ή λόγους εκμάθησης, αλλά «αν το χρησιμοποιήσουν για να βλέπουν συνέχεια TikTok και τέτοιου είδους εκπομπές, αυτό θα τους “βράσει” τον εγκέφαλο».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου